Kanelbullor
Deg
5 dl mjölk
1 paket jäst / 2
påsar torrjäst
2 dl socker
½ msk kardemumma
2 tsk salt
1 ägg
200 g smör eller
margarin, smält
ca. 15 dl mjöl
Fyllning
125-150 g smör
eller margarin
2 dl socker
mycket kanel
(ev. 1 dl
mandelmjöl)
ägg till
pensling, pärlsocker
Smula ner jästen
i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli
fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan
resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp
med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen.
Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 60 minuter övertäckt.
Gör fyllningen.
Rör ihop matfett, socker och kanel, (mandelmjöl). Dela degen i två delar och kavla
ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca
1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca
30 minuter. Pensla bullorna med ägg. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen
i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader 10-12 minuter.
Cinnamon buns
Dough
5 dl milk
50 g yeast / 2
packages of dry yeast
2 dl sugar
½ tbsp ground cardamom
2 tsp salt
1 egg
200 g butter,
melted
15 dl flour
Filling
125-150 g butter
2 dl sugar
cinnamon
(1 dl almond
flour, optional)
egg for brushing
the buns, pearl sugar
Heat milk to 37C.
Stir in yeast, melted butter, sugar, salt, and ground cardamom. Add flour into mixture until dough is
firm and pulls away from the side of your mixing. Cover the dough in the mixing
bowl and let rise until doubled, about an hour. On a floured counter, knead dough lightly
until smooth and shiny. Divide
dough into two halves. Roll each half of dough into a rectangle. Make the filling. Stir together butter, sugar and cinnamon, (almond flour). Spread the filling over the whole top. Roll each rectangle into a tight roll, starting at the long edge, and cut each roll into about 20 pieces. Place each piece in a paper cup on a baking sheet, cover and leave to proof for 30 minutes. Preheat oven to 225C. Brush risen cinnamon
rolls with egg and sprinkle with pearl sugar. Place in the middle of the oven and bake for 8-10 minutes, or until done.
0 Comments