Brödet är ett tecken på civilisation. Människan blev bofast när hon började odla spannmål. Det var i Mesopotamien, nuvarande Irak, som allting började 6.000 - 8.000 år före Kristus.
2 limpor
50g jäst
5 dl vatten,
ljummet
250 g kvarg
1 dl sirap
1 msk salt
2 dl havregryn
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
5 dl rågmjöl
ca 8-10 dl vetemjöl
Smula jästen i en
bunke. Tillsätt vatten, kvarg, sirap och salt. Rör i havregryn, solros- och
linfrön, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen slät och smidig. Låt degen jäsa
övertäckt ca 30 min. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två
lika stora delar. Forma till limpor och lägg i mjölade formar. Låt bröden jäsa
övertäckta ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 200°c, ca 40 min.
Bread with seeds
Bread is a sign of civilization. Man became resident when she began to grow grain. It was in Mesopotamia, now Iraq, as everything began 6000-8000 BC.
2 loaves
50g yeast
5 dl water,
lukewarm
250 g quark
1 dl suryp
1 tbsp salt
2 dl oat meal
1 dl sunflower
seeds
0,5 dl flaxseeds
5 dl rye flour
ca 8-10 dl wheat
flour
Crumble yeast in
a bowl. Add water, quark, syrup and salt. Stir in oats, sunflower- and
flaxseeds, rye and wheat flour. Work the dough smooth. Let it rise covered for
about 30 minutes. Put dough onto a floured surface and divide into two equal
parts. Form into loaves and place in floured molds. Let the loaves rise,
covered about 30 minutes. Bake in middle of oven at 200°c, about 40 minutes.
0 Comments