Julkaka med fikon och nötter

150 g torkade fikon
0,5 dl glögg
200 g smör
3 dl råsocker
4 ägg
150 g mörk choklad
100 g valnötter
4 tsk pepparkakskrydda
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
100 g röda körsbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Klipp bort den hårda kvisten på fikonen och skär den i små bita. Häll över glögg och låt fikonen ligga och dra 10-15 minuter. Vispa ihop smör och socker. Rör ner ett ägg i taget. Hacka chokladen, valnötterna och körsbären grovt. Blanda pepparkakskrydda, mjöl, och bakpulver i en bunke. Vänd ner mjölblandningen, choklad, valnötter, fikon och körsbär i smeten. Häll i formen och grädda i mitten av ugnen i 50-60 minuter.

Christmas Cake with Figs and Walnuts

150 g dry figs
0,5 dl mulled wine
200 g butter
3 dl sugar
4 egg
150 g dark chocolate
100 g walnuts
4 tsp gingerbread spice
3,5 dl flour
0,5 tsp baking powder
100 g red cherries

Preheat the oven to 175 degrees. Grease and bread a sockerkaksform. Cut away the hard branch of the figs and cut into small pieces. Pour over mulled wine and let the figs soak for 10-15 minutes. Beat together butter and sugar. Stir in one egg at a time. Chop the chocolate, walnuts and cherries coarsely. Stir gingerbread spice, flour and baking powder in a bowl. Fold in the flour mixture, chocolate, walnuts, figs and cherries in the batter. Pour into pan and bake in middle of  the oven for 50-60 minutes.