A Japanese sweet bun
or bread filled with red bean paste. An means red bean paste and pan
bread. This is the oldest
type of bread in Japan and has been around for 120 years. This is my contribution to Månadens Sötsak, foreign.
En japansk söt bulle eller bröd fyllt med röda bönor
pasta. An betyder röda bönor pasta och Pan bröd. Detta är den äldsta typen av
bröd i Japan och har funnits i 120 år. Detta är mitt bidrag till Månades Sötsak, utländskt.
Red Bean Paste
1,5 dl red beans
water
1 dl sugar
40 g butter
Place the beans in a small to
medium-sized saucepan, cover with water and soak overnight. Drain beans
and discard water. Place beans back in the saucepan, add water, and bring
to a boil over high heat. Cover, reduce heat to medium-low, and simmer 1 hour,
or until very soft. Add water if necessary. Drain.
Process the beans in a blender until
smooth. Remove from the blender, and stir in the sugar and butter. Cook for 3
minutes, or until the mixture is dry. Stored in a sealed container in the
refrigerator for approximately one
week. Yields 4 dl.
Röda bönor-pasta
1,5 dl röda bönor
vatten
1 dl socker
40 g smör
Lägg bönorna i en medelstor kastrull, täck med vatten
och låt stå över natten. Häll bort vattnet och tillsätt nytt vatten och koka
upp bönorna på hög värme. Lägg på lock och minska värmen till medel-låg och låt
sjuda ca 1 timme, eller tills bönorna blivit mjuk. Tillsätt vatten om det
behövs.
Mosa bönorna i en mixer tills slät. Blanda i socker
och smör. Låt sjuda i 3 minuter eller tills blandningen är torr, under
omrörning. Förvaras i en sluten behållare i kylskåpet i ca en vecka. Ger 4 dl.
Bun Dough
200 g flour
0,5 tap salt
20 g sugar
1 tsp dry yeast
100 ml warm water
20 g egg
20 g butter
Sprinkle the yeast over the warm water. Leave for 10
minutes. Put the flour, salt, sugar and butter in a large bowl. Add the yeast
and egg. Knead by hand or with a food processor. Knead for 20 minutes. Shape
the dough into a smoot ball and let rise for 1h. Divide the dough into 8 pieces. Shape each piece into a ball. Flatten
the balls and add red bean paste. Pinch the seam shut and place the seam down
on parchment paper. Let rise for 40 minutes. Brush the surface with beaten
egg. Bake at 200 degrees for 10 minutes or until golden
Bulldeg
200 g mjöl
0,5 tsk salt
20 g socker
1 tsk torrjäst
100 ml varmt vatten
20 g ägg
20 g smör
Strö jästen över det
varma vattnet. Låt stå i 10 minuter. Lägg mjöl, salt, socker och smör i en stor
skål. Tillsätt jäst och ägg. Knåda för hand eller med en matberedare. Knåda i
10 minuter. Forma degen till en boll. Låt jäsa i 1h. Dela degen i 8 bitar.
Forma varje bit till en boll. Platta till bollarna och klicka på röda bönor
pasta. Nyp ihop degen runt pastan och placera sömmen ner mot bakplåtspapper.
Låt jäsa i 40 minuter. Pensla ytan med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i 10
minuter eller tills gyllene.
13 Comments
MMm, spännade bulle!
ReplyDeleteSandra: Ja, en annorlunda variant. Jag är så förtjust i röda bönor pastan :)
ReplyDeletesvar: Haha,tack, gillar den också, en gammal syltburk ;)
ReplyDeleteM: :)
ReplyDeleteThey look delicious.
ReplyDeleteVäldigt annorlunda! Äts den som en "matbulle" eller mer som en söt bulle?
ReplyDeleteKul med annorlunda bullar, ser himla gott ut
ReplyDeleteThis is one of my partner's (who's half Jap) favourites. I've used adzuki beans a fair bit in the past and they go so well with both savoury and sweet dishes!
ReplyDeletebeautiful! I love red bean buns!
ReplyDeletePam: Thanks!
ReplyDeleteMårtenssons kök: De äts nog mera som söt bulle :)
Cupcakesfluffan: Tack, ja det är roligt att variera sig lite ibland :)
Maria: Yes, the beans are really nice!
anh: Thanks!
så gott med sweets bun
ReplyDeleteCakeCarrot: Det är det :)
ReplyDeleteSpännande! Måste testa rödbön-pasta :)
ReplyDelete