Ett saftigt bröd som håller länge pga marmeladen. Jag använde en apelsinmarmelad som inte var så söt, men en sötare variant kan med fördel användas. Servera brödet med apelsinmarmelad och ost.
A moist bread that keeps well for days because of the marmalade. I used an orange marmalade that was not so sweet, but a sweeter marmalade can be used. Serve the bread with orange marmalade and cheese.
Apelsin-solrosfröbröd
2 bröd
3 dl vatten
2 dl naturell yoghurt
½ dl matolja
4 tsk torrjäst
2 tsk salt
1 dl apelsinmarmelad
1 dl solrosfrön
ca 12-13 dl grovt vetemjöl
Värm vatten och yoghurt till 42 grader. Blanda jästen
i en liten mängd mjöl och häll i vätskan. Tillsätt salt, olja och marmelad. Tillsätt
solrosfrön och nästan all mjöl, arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under
bakduk 30-60 minuter till dubbel storlek. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord
och arbeta igenom den. Dela degen i två lika delar och forma till runda bröd.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk till dubbel
storlek. ca 30 minuter. Strö över solrosfrön. Grädda bröden en fals under
mittten ca 30 minuter.
Orange-Sunflower seed Bread
2 bread
3 dl water
2 dl yoghurt
½ dl cooking oil
4 tsp dry yeast
2 tsp salt
1 dl orange marmalade
1 dl sunflower seeds
12-13 dl wholemeal wheat flour
Warm water
and yogurt to 42 degrees. Mix the yeast in a small amount of flour and pour in
the liquid. Add salt, oil and marmalade. Add the sunflower seeds and almost all
flour, work together to form a smooth dough. Let rise for 30-60 minutes covered
with a kitchen towel until doubled in size. Put the dough on lightly floured
surface and work through it. Divide the dough into two equal parts and shape
into round bread. Place the bread on a baking sheet with parchment paper and
let rise covered with a kitchen towel until doubled in size, about 30 minutes.
Sprinkle with sunflower seeds. Bake bread at the bottom part of the oven about
30 minutes.
9 Comments
I love the sunflower seeds in this bread!
ReplyDeleteDet brödet skall jag absolut testa
ReplyDeleteSå kul med marmeladen i brödet, smakar det mycket av apelsinen?
ReplyDeleteVi har lagat med med apelsinmarmelad i, men aldrig tänk på att man kan baka med det.
Så gott brödet ser ut!
ReplyDeleteMmm, vad det ser gott ut. kan tänka mig att det blir saftigt av marmeladen.
ReplyDeletePam: Yes, they add a nice flavor to the bread!
ReplyDeleteCupcakesfluffan: :) Roligt!
Mårtenssons kök: Inte så mycket smak av marmeladen, men saftigheten märker man bra!
Tant Gul: Tack!
Remsan: Ja, det blir lite extra saftigt :)
Kiva resepti, tätä pitää päästä maistamaan! :)
ReplyDeleteHayley: Kiitos :)
ReplyDeleteJag använde en apelsinmarmelad som inte var så söt, men en sötare variant kan med fördel användas. Servera brödet med apelsinmarmelad och ost.
ReplyDelete