Idag får vi gäster, min syster med sambo kommer till oss över helgen, skall bli så roligt.
I was so happy when I saw that our grocery store sells rhubarb. I bought of course and had many different rhubarb recipes in mind. In Singapore, you could sometimes get rhubarb, imported from Australia. Unfortunately, it was not so fresh when it reached the stores. But now I have fresh rhubarb and the first thing I baked was this cake. The cake is my contribution to the season's best, which this month is rhubarb at Det Gröna Skafferiet.
Today my sister and her partner is coming to us over the weekend, it will be fun.
Rabarber-Kvargkaka
rabarberkompott
3 rabarberstjälkar, i 1 cm bitar
socker, efter smak
kaka
4 dl vetemjöl
2 dl socker
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
125 g smör, smält
100 g kvarg
1 litet ägg
fyllning
200 g kvarg
1 dl socker
1 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
Koka rabarber och socker tills rabarbern mjuknar och börjar gå sönder. Smaka av och tillsätt socker om så önskas. Låt svalna.
För kakan, blanda de torra ingredienserna, tillsätt det smälta smöret och blanda. Ta 1/3 av degen åt sidan till smulet som kommer ovanpå kakan. Tillsätt i resten av degen kvarg och ägg. Blanda. Bred ut degen i en bakplåtspappersklädd form (20x20cm). Blanda ingredienserna till fyllningen. Lägg ett tunt lager av rabarbern på smeten och häll på kvargfyllningen och lägg på några matskedar rabarber överst. Strö på smulet. Grädda i 180 grader ca 40-50 minuter.
Rhubarb-Quark Cake
rhubarb compote
3 rhubarb stalks
sugar, after taste
4 dl flour
2 dl sugar
0,5 tsp baking powder
1/4 tsp salt
125 g butter, melted
100 g quark
1 small egg
filling
200 g quark
1 dl sugar
1 egg
0,5 tsp vanilla sugar
Boil rhubarb and sugar until rhubarb softens and starts to fall apart. Add sugar if needed.
For the cake, mix the dry ingredients, add the melted butter and mix. Take 1/3 of dough aside for the crumb that comes on top of the cake. In the remaining batter add quark and egg. Mix. Spread the batter in a baking paper lined pan (20x20cm). Mix the ingredients for the filling. Put some rhubarb on the batter and top with quark filling. Dollop with rhubarb and sprinkle the crumb on top. Bake at 180 degrees for about 40-50 minutes.
34 Comments
Rabarber är nog så gott:) Här hittar jag rabarber nästan året runt:)Mums,din kaka var säkert gott:)
ReplyDeleteJa, det är ju det! Tack, kakan var mycket god.
DeleteÅh, vad den ser god ut :)
ReplyDeleteTack Julia!
DeleteVoi, miten herkullista!:) Täällä odotellaan raparperien kasvua käyttökuntoon kuin kuuta nousevaa.;)
ReplyDeleteYmmärrän, raparperi on niin hyvää.
DeleteYummy!!!Have a lovely time with your sister,dear!
ReplyDeleteKisses!
Thanks Lenia, hugs!
DeleteI love rhubarb!! This cake looks great. I hope you have a really great weekend with your sister!
ReplyDeleteMe too! Thanks Koko.
DeleteVilken häftig idé att ha kvarg i kakan :) Ja, färsk rabarber finns ju här men förstår att den kan vara lite sällsynt i Asien, kram på dig!
ReplyDeleteTack Amy! Rabarber är så gott och jag är så glad att jag kan köpa det här nu :) Kram
DeleteHärligt med lite familjehäng:) Och kakan...JA TACK!
ReplyDeleteHa en fin helg!
Ja, det är det. Tack det samma!
DeleteSamlar på mig lite goda rabarberrecept. Än är dom inte klara, men snart, snart ...
ReplyDeleteJa, rabarberrecept kan man inte ha för mycket av.
DeleteRabarber gahhhhhh så gott kära bloggvän. Kram en tröttis i Hjo Sofia
ReplyDeleteTack fina du! Kram
DeleteJag köpte idag mig en ny sorts rabarber jag ska plantera tillsammans med dem jag har. Jag funderade då vad jag skulle testa för recept med rabarber som jag inte bakat tidigare - nu vet jag!
ReplyDeleteKul att ha egen rabarber, skulle också gärna ha. Tack!
DeleteMmm, vad det ser gott ut! Kvark är en härlig bakingrediens. :) Har du balkong kan du ha en rabarberplanta i en låda. Ha en trevlig helg tillsammans med din syster! :)
ReplyDeleteJa, det blir så saftigt med kvarg. Jag har tyvärr inte balkong, men en jordgubbsplanta har jag köpt :) Tack!
DeleteÅÅÅh fy vad gott. Jag bara känner hur det växer i munnen på mig!
ReplyDeleteJa, det är så gott :)
DeleteSå gott det ser ut, skördade min första egna rabarber idag, givetvis firade jag det med att göra en rabarberkaka
ReplyDeleteSå gott, rabarberkaka är bra!
DeleteMen åh vilket sammanträffande! Satt igår och googlade recept på precis detta! NU ska jag baka! Inte nu, men på söndag :D
ReplyDeleteJa, att baka med rabarber är så yummy!
DeleteImorgon är det jag som bakar rabarberpaj. Punkt liksom. Trevlig helg vetja! :-)
ReplyDeleteTack det samma :)
DeleteFörstår din glädje över att rabarberna kommit, samma glädje hade Håkan i veckan:) Paj bidde det här, en enkel variant så där på en höft, så detta receptet spara vi tills nästa gång suget sätter in och vi har mer tid att planera!
ReplyDeleteHoppas du har det riktigt fint med din syster,
kramar
Rabarberpaj är så gott det också. Tack, vi har haft det mycket roligt, även om vädret varit dåligt. Kram
DeleteÅh, de här skulle passa mig som gillar en lätt rabarbersmak. Ser härligt goda ut.Kramar!
ReplyDeleteJa, absolut. Min man är inte så förtjust i den syrliga rabarbern, men dessa åt han och gillade dem dessutom :) Kram!
Delete