Those of you who follow me on Instagram know I got an ice cream maker for my KitcheAid and the first ice cream I made was vanilla ice cream made with real vanilla bean. It was very delicious and is as natural as can be, no weird additives used. After this, I do not have to buy ice cream from the store. home made is so much better. Do you have an ice cream maker and which is your best recipe for ice cream?
Vaniljglass
2 dl mjölk
5 dl grädde
2 dl socker
en nypa salt
1 vaniljstång, delad på längden
6 äggulor
Värm mjölk, grädde, socker, salt och vaniljstång och -frön i
en medelstor kastrull på låg värme under omrörning tills sockret är upplöst, ca
12 minuter.
Samtidigt vispa äggulorna lätt i en skål. Ta bort
gräddblandningen från värmen och häll långsamt ca 2 dl i äggulorna, vispa hela
tiden. Häll grädde-äggsmeten tillbaka i kastrullen och värm på svag värme under
ständig omrörning tills blandningen tjocknar en aning, ca 2 minuter.
Nu kan du hälla blandningen genom en sil, men detta moment
går att skippa. Ta vaniljstången från silen och lägg i blandningen. Placera
blandningen över isbad för att svalna till rumstemperatur, ca 10-15 minuter.
Täck över och förvara i kylskåp tills helt kyld, minst åtta timmar eller över
natten.
När du är redo att göra glass, ta bort vaniljstången och
frys blandningen i glassmaskinen enligt tillverkarens anvisningar. Överför till
en fryssäker behållare och förvara i frysen.
Vanilla Bean Ice Cream
2 dl milk
5 dl grädde
2 dl sugar
pinch of salt
1 vanilla bean, split in half lengthwise
6 egg yolks
Warm the milk, heavy cream, sugar, salt and vanilla beans
and seeds in a medium saucepan over low heat, stirring until the sugar is
dissolved, about 12 minutes.
Meanwhile, whisk egg yolks in a bowl until smooth. Remove
cream mixture from heat and slowly pour about 2 dl into the egg yolks, whisking
constantly until smooth. Pour cream-egg mixture back into the pan and cook over
low heat, stirring constantly, until custard coats the spoon, about 2 minutes.
Pour the custard through a fine-mesh sieve. Remove vanilla
bean pod from the sieve and add to the custard. Place ice cream base over the
ice bath to cool to room temperature, about 10-15 minutes. Cover and transfer
the custard to the refrigerator until completely chilled, at least 8 hours or
overnight.
When ready to churn the ice cream, remove the vanilla bean
from the custard and freeze the mixture in your ice cream maker according to
the manufacturer's instructions. Transfer to a freezer-safe container and store
in the freezer.
27 Comments
Det finns väl inget bättre än äkta, hemlagad vaniljglass? :) Här är mitt recept: http://ineverskipbreakfast.blogspot.fi/2013/05/maximum-vanilla-ice-cream-with-dry.html
ReplyDeleteHar även gjort glass med jordnötssmör (http://ineverskipbreakfast.blogspot.fi/2013/04/i-scream-you-scream-we-all-scream-for.html), samt pistage glass sötad med honung - inga dåliga grejer de heller!
Ja, precis! Tack för dina recept på glass.
DeleteMmm....såååå smarrigt! Har ju också Kichen Aid...kanske ska också köpa mig glassmaskin till den! :)
ReplyDeleteHa en toppen fredag!
Kram kram
//Lana
Tack Lana! Ja, det är en bra investering. Ha en fin fredag du också, kram!
DeleteI have been craving for ice cream for quite some time now (but keep forgetting to buy some, would you believe it!), so this looks super good right now!
ReplyDeleteI have to write a list not to forget to buy things when I go to the store :) So, yes I believe you. Thanks Maria!
DeleteYes, please! :D
ReplyDeleteTack :)
DeleteMmm ser så gott ut! Perfekt till sommarens bär (och rabarber) pajer :)
ReplyDeleteMitt absoluta favoritrecept på vaniljglass, var man inte behöver extra socker, kondenserade mjölken står för det.
50 g kondenserad mjölk
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
Blanda kondenserad mjölk, äggulor och grädde. Snitta sedan upp vaniljstången på längden. Skrapa ur de svarta kornen med kniv o läg ner dem i blandningen.
Rör om, Vispa med elvisp i en fryst rostfri skål. (eller använd glassmaskin)
Sååå god, enkel och len! mums!
och ställ in i frysen sen :D
DeleteVoila!
Tack Aino för receptet, sparar det!
DeleteOoh!! I have the Kitchenaid ice cream attachment, too! I love it!! Isn't fresh homemade the best!?
ReplyDeleteYes, it's great! Have a great weekend.
DeleteVad jag önskar jag hade en glassmaskin. Det känns mycket bättre att gör sin egen glass och slippa en massa onödiga tillsatser. Helt naturligt är bäst!!!
ReplyDeleteÖnskar dig en fin helg! Kram
Ja, visst är det. Ha en fin helg, kram!
DeleteOtroligt gott! Vi hade glassmaskin för några år sedan och gjorde glass jämt. Något att skaffa igen kanske. Eller inte.... :) Egentligen får jag ju allt jag behöver på jobbet, om jag vill ha.
ReplyDeleteJa, hemmagjord är så mycket godare! Låter som ett kul jobb du har.
Deletemums vad gott och fräscht. hoppas du får en härlig lördag. Jag är vid havet, utanför Uddevalla härligt kram sofia
ReplyDeleteTack det samma Sofia! Kram
DeleteJag har ingen glassmaskin men tycker att det funkar finfint att göra glass utan om man häller i en liten skvätt likör eller annan alkohol i glassmeten så att den inte fryser till så hårt! Ingen naturlig tillsats förstås... men har man inte plats för alla köksprylar så är det ett tips!
ReplyDeleteJag har också fått lyckade resultat utan glassmaskin och det är så sant att man behöver plats till alla köksprylar. Skulle gärna ha flera prylar, men utrymme finns tyvärr inte :)
DeleteVi köpte på oss en glassmaskin för nåt år sen, efter mycket funderande dock eftersom vi var lite oroliga att det skulle bli en sån där hyllvärmare. Tyvärr hade vi helt rätt, vi använde den endast ett fåtal gånger, sen har den bara stått i ett köksskåp och tagit plats... Det är ju det där med glass-suget, när det faller på så tar det för lång tid att få glassen klar i en maskin:) VI gjorde en kaffeglass till en mud pie och den glassen var riktigt god:
ReplyDeletehttp://martenssonskok.blogspot.se/2010/05/amerikansk-mud-pie.html
Kanske vi kan bli lite inspirerade av dina kommande glassar så vår kan få komma ner från skåpet lite grann...
Kramar
Hoppas jag kan inspirera er, så ni får njuta av hemgjord glass igen :) Kaffeglass har jag också funderat på att göra, jag skall kolla ert recept. Tack för tipset. Kram
DeleteEgen glass är den bästa! Jag gör lite olika beroende på vad som finns hemma. Oftast vispar jag äggulor med socker, sedan i med mjölk och sist vispad grädde. Sen ned med allt i glassmaskinen. Har jag matyoghurt hemma tar ibland i det. Jag har aldrig testat att använda sjuden glassmet, men de som gjort det säger att den glassen blir bäst. Vi orkar sällan vänta så länge på glassen ;-)
ReplyDeleteJa, det bli så gott. Jag är lite nojig med råa ägg, så därför sjuder jag smeten helst.
DeletePerfekt! Jag älskar en möjlighet att starta vår ismaskinen upp, låter uhm som en lyxig vaniljglass. kramar och ha en trevlig dag :-)
ReplyDeleteGlass gjord i glassmaskin blir väldigt god! Kram
Delete