Att gå runt i mataffärerna här i Singapore är ren glädje. Fräscha grönsaker och frukter och mycket som man aldrig hört talas om. Okra eller lady fingers som de också kallas har jag aldrig själv lagat, ända tills nu :) Okra är rik på c-vitamin, folat, fibrer och antioxidanter. Den innehåller även kalcium och kalium. Jag läste på nätet att grönsaken har en tendens att bli slemmig när den tillagas, men genom att steka/koka den i minst 10 minuter minskar detta. Min okra var mycket god och blev inte slemmig överhuvudtaget. Jag tycker att smaken och texturen på okra påminner om gröna bönor. 

Walking round in supermarkets here in Singapore is pure joy. Lots of fresh vegetables and fruits, and much that you never heard of. Okra or ladyfingers as they are also called, I have never cook myself, until now :) Okra is rich in vitamin C, folate, fiber and antioxidants. It also contains calcium and potassium. I read online that the vegetables have a tendency to become slimy when cooked, but by frying / cooking them for at least 10 minutes reduces this. My okra was very good and did not become slimy at all. I think the taste and texture of okra is reminiscent of green beans.


Okra with Onion and Tomato

500 g okra
2 tbsp coconut oil
0,5 tsp cumin seeds
1 red onion, chopped
2 tomatoes, chopped
sambal chilli, after taste
0,5 dl water
salt

Wash okra and pat them dry. Chop off the head and then slice the okra into pieces. Heat a large wok or frying pan over a medium heat. Add the oil, then the cumin seeds. Fry for a while and then add the onion, cooking until soft. Stir in the okra, the tomatoes and chilli. Mix well and keep stirring gently, taking care not to break up the okra. Cook for about 10 minutes and then lower heat, and cook for another 5 minutes. Add the water, cover and let simmer for another 5 minutes. Season with salt. Serve with rice, roti...


Okra med Lök och Tomat

500 g okra
2 msk kokosolja
0,5 tsk kumminfrön
1 rödlök, hackad
2 tomater, hackade
sambal chili, efter smak
0,5 dl vatten
salt

Tvätta okra och klappa dem torra. Skär av toppen och skär sedan okra i bitar.

Hetta upp en stor wok eller stekpanna på medelvärme. Tillsätt olja, sedan kummin. Fräs en stund och tillsätt sedan lök, stek tills den är mjuk. Rör i okra, tomater och chili. Stek i ca 10 minuter och sänk sedan värmen, och stek i ytterligare 5 minuter. Tillsätt vatten, täck över och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt. Servera med ris, roti...