Första gången jag hörde om Rosendals pepparkakor var när jag fick en förfrågan om att baka dem till ett glöggmingel. Jag googlade och hittade detta recept. Pepparkakorna är goda och blir knapriga. Har du bakat eller smakat på Rosendals pepparkakor? 

The first time I heard about Rosendal's gingerbread cookies was when I received a request to bake them to a christmas mingle. I googled and found this recipe. These gingerbread are  delicious and becomes very crisp. Have you baked or tasted Rosendal's gingerbread cookies?


Rosendals kryddiga pepparkakor
ca 350 små eller 175 lite större pepparkakor

4,5 dl ljus sirap
300 g rumsvarmt smör
4,5 dl socker
1 ägg
4 tsk nymalda nejlikor
4 tsk nymalen ingefära
4 tsk nystött kardemumma
6 tsk malen kanel
13-15 dl vetemjöl

Koka upp sirapen. Rör om och låt svalna något. Rör ner socker, ägg, kryddor och det rumstempererade smöret. Tillsätt den mindre mängden mjöl (spara resten till utbakningen) och blanda till en jämn smet. Låt vila svalt till nästa dag.

Kavla ut degen tunt och ta ut figurer. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 180 grader C i ca 8 minuter.
 

Rosendal’s Spicy Gingerbread Cookies
about 350 small or 175 bit larger gingerbread

4.5 dl light syrup
300 g unsalted butter
4.5 dl sugar
1 egg
4 tsp freshly ground cloves
4 tså freshly ground ginger
4 tsp cardamom
6 tsp ground cinnamon
13-15 dl flour

Bring the syrup to a boil. Stir and let cool slightly. Stir in the sugar, egg, spices, and the room temperature butter. Add the smaller amount of flour (save the rest for when you bake the cookies) and mix until smooth. Let rest in a cool place, till the next day.

Roll out the dough thinly and make cookies with cookie cutters. Place the gingerbread on baking trays with baking paper. Bake at 180 degrees C for about 8 minutes.