Choklad och jordnötssmör kan sällan gå fel. Jag äter dagligen jordnötssmör och choklad på helgerna :) De här kexen gjorde jag till fredagsmyset ett par veckor sedan. Mycket goda och de är dessutom glutenfria och veganska. 

Chocolate and peanut butter can rarely go wrong. I eat peanut butter daily and chocolate on the weekends :) I made these cookies for our Friday treat a couple of weeks ago. Very yummy and they are even gluten-free and vegan.


Vegan and Gluten-Free PB-Chocolate Cookies
6 cookies

0.5 flax egg (0.5 tbsp ground flax mixed with 1.5 tbsp water)
2 tbsp coconut oil
1 tbsp peanut butter
3/4 dl coconut sugar (1/3 cup)
1 dl gluten-free flour mix * (1/2 cup)
1.5 tbsp cocoa powder
0.5 tsp vanilla extract
1/4 tsp baking soda
1/4 tsp baking powder
pinch of sea salt
50 g dark chocolate, chopped

Preheat the oven to 175 C and line a large baking sheet with parchment paper. In a bowl, mix together the flax and water and set aside for 10 minutes.
Add to the flax egg the coconut oil, peanut butter and coconut sugar, stir with a spoon. Add the remaining ingredients and mix until smooth.

Shape six balls of the dough and place on the baking sheet. Gently press down each ball with your hand. Bake for about 12 minutes. Let cool.

*
5 dl brown rice flour
1 1/4 dl potato flour
3 tbsp tapioca starch
3 tbsp coconut flour
1.5 tsp xanthan gum


Vegan och Glutenfria Jordnötssmör-Chokladcookies

0,5 linfrö-ägg (0,5 msk malda linfrön blandat med 1,5 msk vatten)
2 msk kokosolja
1 msk jordnötssmör
3/4 dl kokossocker
1 dl glutenfri mjölmix *
1,5 msk kakaopulver
0,5 tsk vaniljextrakt
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk bakpulver
nypa havssalt
50 g mörk choklad, hackad

Sätt ugnen på 175 C och klä en plåt med bakplåtspapper. I en skål, blanda ihop linfrö-ägg och vatten och ställ åt sidan i 10 minuter.
Lägg till linfrö-ägget kokosolja, jordnötssmör och kokossocker,  rör om med en sked. Tillsätt övriga ingredienser och blanda.

Forma sex bollar av degen och lägg på bakplåten. Platta försiktigt ned varje boll med handen. Grädda i ca 12 minuter. Låt svalna.

*
5 dl brunt rismjöl
1 1/4 dl potatismjöl
3 msk tapiokastärkelse
3 msk kokosmjöl
1,5 tsk xanthangummi