Jag har fått hem produkter att testa från motherearth.se och en av produkterna var yaconsirap. Yaconsirap har jag bara hört om, men aldrig smakat. Yacon är en rot som växer i Anderna och är besläktad med solros. Sirapen som pressas från den är mörk, mustig och söt. Den har ett lågt glykemiskt index. Yaconsirap passar bra i efterrätter, i smoothies, på yoghurt, i matlagning... Jag testade att använda sirapen i muffins och den gav en väldigt djup smak och påminde om bitter mörk choklad i smaken. Jag kan tänka mig att dessa muffins faller vuxna i smaken och de passade perfekt till en kopp kaffe. 

Om du är intresserad av ekologiska, raw och vegan produkter med bra kvalité kan du köpa dem på Råvarubutiken eller hos Motherearth.se.

I got some products to try out from motherearth.se and one of the  products was yacon syrup. I have only heard about the syrup before, but never tasted it. Yacon is a root that grows in the Andes and is related to the sunflower. The syrup is pressed from the root and is dark,  juicy and sweet. It has a low glycemic index. Yacon syrup goes well in desserts, smoothies, yogurt, in cooking... I tried to use the syrup in muffins and it gave a very deep flavour almost like the taste of bitter dark chocolate. I can imagine that these muffins are more appreciated by adults and they go perfectly with a cup of coffee.

I f you are interested in organic, raw and vegan products  with good quality you can buy them from Motherearth.se or Råvarubutiken.


Mocha Muffins
8 pcs

2 flax-eggs (2 tbsp ground flax seeds + 5 tbsp water, mix and let sit for 15 min) 
1,5 dl almond flour 
4 tbsp powdered peanut butter, PB2 
4 tbsp cocoa powder (motherearth.se)
1 tsp baking powder 
4 tbsp yacon syrup (motherearth.se)
4 tbsp coffee or water
0.5 tsp vanilla powder
4 tbsp cocoa nibs (motherearth.se)

Stir all the ingredients in a bowl. Pour the batter into 8 small silicon molds. Bake the muffins at 175 C for about 10 minutes. You don't want to over bake them. Drizzle on some peanut butter before serving if you want.



Mocka Muffins
8 st

2 linfrö-ägg (2 msk malda linfrön + 5 msk vatten, blanda och låt stå i 15 min)
1,5 dl mandelmjöl 
4 msk jordnötssmörpulver, PB2
4 msk kakaopulver (motherearth.se)
1 tsk bakpulver
4 msk yaconsirap (motherearth.se)
4 msk kaffe eller vatten
0,5 tsk vaniljpulver 
4 msk kakaonibs (motherearth.se)

Blanda alla ingredienser i en skål. Häll smeten i 8 små silikonformar. Grädda muffinsen i 175 C i ca 10 minuter. Ringla på lite jordnötssmör innan servering om du vill.