Det här är en riktigt söt dessert som tillagas utan ugn. En cheesecake som serveras ur ett glas och som smakar speculooskex. Speculooskex påminner lite om pepparkaka i smaken och är populära i Holland och Belgien. Jag använder kex av märket Lotus och jag kan tänka mig att de säljs överallt i världen, annars är Bastognekex ett alternativ som passar bra i detta recept. 

This is a really sweet dessert made with no oven. A cheesecake that you serve from a glass and that has a taste of speculoos cookies. Speculoos cookies are somewhat reminiscent of gingerbread to taste and are popular in Holland and Belgium. I use cookies from the brand Lotus and I can imagine that they are sold everywhere in the world, otherwise Bastogne cookies are an option that goes well in this recipe.


Speculoos no-bake Cheesecake

3 lotus cookies, crushed into crumbs
50 g cream cheese
2 tbsp speculoos spread
1dl heavy cream, whipped

Put the crushed cookies into the bottom of two glasses. With an electric mixer, beat the cream cheese and speculoos spread until smooth. Stir gently in half of the whipped cream. Top the cookie crumbs with the filling. Put in the fridge for 30 minutes. Top with the remaining cream and serve.




Speculoos no bake cheesecake

3 lotuskex, krossade i smulor
50 g färskost
2 msk speculoos kexsmör
1 dl grädde, vispad

Lägg de krossade kexen i botten av två glas. Med en elvisp, vispa färskost och speculoos kexsmör tills slät. Blanda försiktigt i hälften av den vispade grädden. Toppa kexsmulorna med fyllningen. Sätt i kylen i 30 minuter. Toppa med resterande grädde och servera.